Позволявайки на саудитските жени да шофират, Рияд може да си

...
 Позволявайки на саудитските жени да шофират, Рияд може да си
Коментари Харесай

Саудитска Арабия има причина за 90 млрд. долара да позволи на жените да шофират

 Позволявайки на саудитските дами да карат, Рияд може да си завоюва толкоз средства, колкото от продажбата на акции на нефтената си компания Saudi Aramco.
Решението на управляващите, което влезе в действие в неделя, би могло да способства за генерирането на до 90 милиарда $ към икономическото произвеждане до 2030 година, като облагите за страната може да продължат и след този интервал. Това демонстрират калкулации на Bloomberg Economics, съгласно които продажбата на дял от 5% от Saudi Arabian Oil Co. – при най-оптимистичната оценка, ще донесе към 100 милиарда $.

„ Премахването на възбраната за шофиране е евентуално да усили броя на дами, търсещи работа, стимулирайки размера на работната мощ и увеличавайки общите приходи и производството “, показва Заид Дауд, основен икономист за Близкия изток на Bloomberg Economics.

 

По думите му обаче ще отнеме време преди тези изгоди да бъдат осъществени, защото стопанската система ще се приспособява, с цел да поеме възходящия брой дами, които търсят работа.

Отмяната на възбраната е една от промените с най-големи обществени последствия, въведени от саудитския принц Мохамед бин Салман. Тя също по този начин е основна част от проекта му за диверсифициране на саудитската стопанска система, правейки я по-малко подвластна от петрола.

„ Участието на дами на трудовия пазар на Саудитска Арабия е нищожно. При едвам 20% стопански дейни дами в Саудитска Арабия, страната изостава даже от своите съседи в Персийския залив, където присъединяване е приблизително 42% през 2016 година “, показва Заид Дауд.

 

По думите му увеличението на присъединяване на дами с един процентен пункт всяка година ще прибавя към саудитската работна мощ по към 70 000 дами всяка година. В същото време по-голямата ангажираност на дами ще усили евентуалния стопански напредък с до 0,9 процентни пункта годишно според от това какъв дял от дамите предпочетат да работят почасово или на цялостен работен ден, добавя специалистът.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих съобщи по-рано, че анулацията на възбраната значи, че дамите ще бъдат по-подвижни и – съгласно него, ще вземат участие по-активно на пазара на труд.

„ Вторичен резултат по всяка възможност би било по-голямото търсене на нефт “, съобщи още Ал Фалих от Виена, където той беше за срещата на ОПЕК в края на предходната седмица.
По публикацията работи: Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР